Theater: O die C

Gisteren gingen we naar een toneelvoorstelling, een gepersonalisserd en eigentijds aangepaste realisatie van twee acteurs over de Griekse mythe, avonturenverhaal , geschreven door Homerus, over de held Odusseus.
Zijn omzwervingen en zijn vele avonturen, met de Cycloop, de zeenimfen, de overwinning van Troye, etc.

Wil je meer weten? Klik hier.

O die C

NIEUWE PRODUCTIE - Een 'speelgoedvoorstelling' voor 8-12 jarigen en familie

FotoReynaertsOdieC-Marc_en_Alain_Small
Theater De Kreet actualiseert het aloude Odysseus-epos
in een bijzondere vormgeving van Luk De Bruyker (Theater Taptoe)

Een kinderkamer. Speelgoed: auto’s, vliegtuigen, kranen,Lego, Spiderman, voetbal, Star Wars…, maar ook een gsm, laptop en Ipad…

Twee ‘spelers’ laten het speelgoed levend worden, vertellen en spelen een klassiek verhaal, dat van ‘O die C!’

‘O die C!’. Het lijkt op sms-taal. Wie kent niet/nog het verhaal van het paard van Troje en de spannende avonturen van de slimme Odysseus, die 10 jaar ronddoolt over gevaarlijke zeeën? Maar er is ook het hedendaags verhaal van een jongen die wacht op zijn vader die werkt aan de andere kant van de wereld. Verdriet, hoop, vreugde, verwachting, geluk…

2 verhalen die in elkaar passen en via camera's en suggestieve beeldtaal
het publiek meenemen naar de wereld van vroeger en die van nu...
Een verhaal van alle tijden, met emoties van alle tijden

Marc Reynaerts geniet bekendheid als acteur bij Theater Taptoe (met rollen in o.m. “Karel een Elegast”,  “Draken bestaan”, “ Baeckeland” (titelrol), “Hemel”, ”De Opmeters”. Verder speelde hij mee in “Genoveva van Brabant” van Theater Toone met pianist Pierre-Alain Volondat en in de KNS-productie “Equus” in regie van Frank Van Laecke.


PERS over 'O die C!':
"Meesterverteller Reynaerts speelt overtuigend de meeste hoofdrollen. Alain Ongenaet is een duiveltje-doet-al. Naast klank en licht figureert hij in de meeste bijrollen...In “OdieC” wordt heel functioneel gebruik gemaakt van camera’s. De storm die Odysseus doet wegdrijven van Athene is de gefilmde viskom waar aan geschud wordt door Poseidon, zijnde Alain Ongenaet, met duikbril en een eetvork als drietand...De grot met de voedselopslagplaats van de reuzen is een brooddoos waarin het opnametoestel op zoek gaat naar het voedsel. Tussen de verschillende scènes door krijgen we de zoon van Odysseus in beeld, die met zijn smartphone zijn vader probeert te bereiken en ermee chat. Het is een plezant idee om het verhaal door te trekken naar de dag van vandaag. En het gaat vooruit. In net geen 55 minuten krijgen we het hele mythologische verhaal verteld zonder dat de voorstelling ook maar ergens gaat vervelen. Hebben we dit allemaal al niet eerder gezien? Natuurlijk wel, maar de kracht van deze voorstelling is dat 1 + 1 plots meer dan 2 wordt. André Vermaercke zorgde voor een mooie hertaling van het Odysseus-verhaal en haalde als regisseur het maximum uit zijn spelers. De hand van Luk De Bruyker is duidelijk voelbaar in de enscenering en het figurenspel. De muziek van Philippe de Chaffoy is heel doeltreffend en verhoogt de sfeer van de voorstelling. (Bart Beys voor het Europees Figurentheatercentrum-magazine, 19 maart 2014)

Speelperiode: gehele seizoen
Speelduur: 50 à 55 minuten
Doelgroep: 2de en 3de graad lager onderwijs

Spel: Marc Reynaerts en Alain Ongenaet
Tekst en regie: André Vermaerke
Vormgeving: Luk De Bruyker (Theater Taptoe)



bron: http://www.xlp.be/index.php/artiesten-54/jeugdtheater/69-marc-reynaerts


Enkele sfeerbeelden van het wachten en de zaal:






Maandpunt: Ik ben uniek - Samen sterk.

Deze maand werken we aan het aanvaarden van het uniek zijn van elke leerling. Hoe elk van ons een positief steentje kan bijdragen tot een leuke en aangename wereld.

Heel aandachtig even aan een stukje chocolade proeven, het heel bewust vastnemen, even omdraaien en bekijken, het beluisteren, betasten, eraan ruiken, kijken hoe het eruit ziet, een manier om met voeding om te gaan.

Op een teken een heel klein stukje in je mond nemen en er zo lang mogelijk over doen vooraleer het in te slikken. Het geeft een heel andere gewaarwording, dan het zomaar in te slikken en nog meer te willen.

Enkele leerlingen hebben er een hele lange tijd over gedaan, ze wilden echt heel goed proeven. Ze konden het ook heel goed!

Naderhand vertelden ze hun ervaringen, elke jongen had een ander antwoord, enkelen hele rijke zinnen, zoals: "Het smaakte zacht!" en "Het smolt op mijn tong." Heel diverse antwoorden kwamen naar voren, en elk mocht zeggen wat ze hadden ervaren, zonder dat de anderen daar een reactie op moesten hebben. Het was OK.
Daarna vertelden ze hoe ze zich erbij voelden en de meesten wisten te vertellen dat ze zich heel goed en opgewekt voelden, om zo'n les te kunenn meemaken. Niet alledaags, of wel? In 2014 is dat het wel.

Ervaren dat elk van ons uniek is in het beleven van een ervaring, en dat je die heel intens kan ervaren, al is het maar een klein stukje chocolade  ... er kan een wereld aan smaak, geur ... opengaan.

Na dit inzicht kwamen we samen om eerst met twee, dan per drie en later zelfs per vier te proberen om vanuit zithouding recht te geraken. Het was een hele klus ... samenwerken moest wel, anders geraakte je niet recht met je vrienden ... dat kan alleen samen. Samen aan hetzelfde werken, nl. rechtstaan.

Hieronder ziet u enkele sfeerbeelden, waaruit je kan herleiden dat de opdracht behoorlijk moeilijk was voor enkele leerlingen ....












Taallessen zijn niet meer wat ze vroeger waren!

Een lei en een griffel, ik kan het mij met moeite voorstellen!
Een hele stapel schriften en boeken, een bord met krijtjes in allerlei kleuren en heel veel stof, een copieermachine waar je moest aan draaien, en je maar een 50-tal stenciltjes kon van trekken, kinderen die per twee op een houten bank zaten, dat kan ik me wel voorstellen.
Die tijd is lang verdwenen.
Nu zijn taallessen helemaal anders ingericht!
Verleden week was er een toets lezen, waarin ze papieren vliegtuigjes mochten maken.
Die dan op de speelplaats gaan uittesten was natuurlijk ook eens nodig, hieronder enkele sfeerbeelden:









Later op die week, leerder de kinderen instructies volgen door te lezen en ... je leest het goed ... een ontwerp te maken met Knex. Hieronder ziet u enkele ingenieuze realisaties:













Wedstrijd Bloxorz

Op woensdagmiddag waren enkele heel ijverige leerlingen klaar met hun taken.
Ze mochten via deze blog even online gamen.
Enkelen kozen voor Bloxorz, en begonnen een wedstrijdje: wie kon het verst geraken in de verschillende 'stages' ?

Klik op de prent voor het educatief spel.

http://www.addictinggames.com/D78AQSAKQLQWI9/3995.swf 

De hoogste stand is momenteel stage 9 door Senne.
Je mag gerust reageren op dit bericht, zodat juf ook weet waar je bezig bent. Schrijf er dan wel de code bij. Speel eerlijk, het gaat hier om het spel en de ruimtelijke inzichten die je erdoor bekomt.

Veel suc6!!!
juf Leen.